سلبریتیزاسیون ایرانی

شرایطی که از اواخر تابستان امسال کشور را در برگرفته باعث برجسته شدن نقش سلبریتیها شده است؛ از «علی کریمی» که عملا به چهره معارض نظام تبدیل شد تا بازیگرانی که کشف حجاب کردند و هر از چندگاه خبر احضار قضاییشان منتشر میشود و … به گزارش ایران مامن، در تعریف سلبریتی گفته
شرایطی که از اواخر تابستان امسال کشور را در برگرفته باعث برجسته شدن نقش سلبریتیها شده است؛ از «علی کریمی» که عملا به چهره معارض نظام تبدیل شد تا بازیگرانی که کشف حجاب کردند و هر از چندگاه خبر احضار قضاییشان منتشر میشود و …
به گزارش ایران مامن، در تعریف سلبریتی گفته میشود: مفهوم سلبریتی مشروط به شهرت و شناخت عمومی گسترده در مورد یک فرد یا گروه و نتیجه توجه رسانههای جمعی به آن ها است.
یک فرد ممکن است به دلیل داشتن ثروت زیاد، شرکت در ورزش یا صنعت سرگرمی، موقعیت خود به عنوان یک شخصیت سیاسی یا حتی از ارتباط با یک سلبریتی دیگر به جایگاه مشهوری دست یابد. «مشهور» معمولا به تصویر عمومی مطلوب دلالت دارد.
تاریخ سلبریتی در کشور ما
ظهور «فرهنگ سلبریتی» در جامعه ایران را میتوان مقارن با گسترش رسانههای جمعی از جمله تلویزیون، رادیو و مجلات زرد، در دهه ۴۰ دانست. سلبریتیهای اولیه عمدتا برخی از اعضای خاندان پهلوی، بازیگران سینما، خوانندهها و نوازندههای موسیقی و برخی از ورزشکاران بودند که در تلویزیون، رادیو و مجلههای زرد، بازنمایی میشدند.
با وقوع انقلاب در سال ۱۳۵۷، فرهنگ سلبریتی برای مدتی از میان رفت؛ بیشتر متصدیان و افراد مرتبط با آن، ناگزیر از کشور خارج شدند یا به انزوا رفتند. اگرچه ایدئولوژی انقلابی سال ۱۳۵۷ در طول مبارزات سیاسی و پس از رسیدن به قدرت، همواره با تمام نشانههای «فرهنگ سلبریتی» در ستیز بوده است اما پس از جنگ، این فرهنگ مجددا در مسیر رشد قرار گرفت تا جایی که در عصر حاضر به قدرت اثرگذاری قابل توجهی دست یافته است.
به طور کلی فراز و نشیب فرهنگ سلبریتی در ایران در شش دهه اخیر را میتوان به صورت یک نمودار سینوسی در نظر گرفت: شکلگیری در دهه ۴۰، رشد در اوایل دهه ۵۰، اضمحلال در اواخر دهه ۵۰، رشد مجدد در دهههای ۷۰ و ۸۰ و اوجگیری در دهه ۹۰ خورشیدی. مهمترین بخش از این فراز و نشیب، به چهار دهه اخیر مربوط میشود که در آن جامعه ایران از یک جامعه «ضدسلبریتی» به یک جامعه سلبریتی گذار کرده است.
نگاه ایرانیها به سلبریتی
در حال حاضر سلبریتیهای ایرانی، تقریبا در تمام عرصههای اجتماعی، از بیلبوردهای و فیلمهای تبلیغاتی گرفته تا کمپینهای انتخاباتی و فعالیتهای خیریه یا بشردوستانه حضور دارند و از سوی عامه مردم نیز مورد استقبال قرار میگیرند. این حضور محدود به حوزه هنر، سرگرمی و ورزش نبوده و در سایر حوزه ها نظیر سیاست و محیطهای علمی نیز مشهود است.
«فرهنگ شهرت و کنشگری سلبریتیها در اینستاگرام از نظر کاربران ایرانی» که بهار امسال در فصلنامه علمی مطالعات فرهنگ- ارتباطات منتشر شده میگوید: تقریباً ۲۰ درصد کاربران اینستاگرام اخبار و صفحات سلبریتیها را پیگیری میکنند، آنها صفحات بازیگران، خوانندگان و ورزشکاران سلبریتی داخلی را بیش از سایر گروههای سلبریتی دنبال میکنند به طوری که تقریبا یک سوم کاربران صفحات شخصی بازیگران و خوانندگان سلبریتی و تقریبا یک چهارم کاربران صفحات شخصی ورزشکاران را دنبال میکنند.
۱۹.۳ درصد کاربران به سلبریتی گرایش عاطفی و نگرشی ندارند، ۳۴ درصد کاربران به سلبریتیها گرایش کمی دارند. ۲۷.۱ درصد کاربران تا حدودی به سلبریتیها وابسته هستند و ۱۹.۶درصد کاربران گرایش شدیدی به سلبریتیها به لحاظ عاطفی و نگرشی دارند.
در این پژوهش نشان داده شده که کمسن و سالها بیش از افراد مسن، مجردان بیش از متاهلان و افراد با تحصیلات پایین بیش از افراد با تحصیلات بالا از اینستاگرام برای پیگیری صفحات سلبریتیها استفاده میکنند و نیز با افزایش طبقه اجتماعی از میزان استفاده از اینستاگرام برای پیگیری صفحات سلبریتیها کاسته میشود.
پژوهشی دیگر با عنوان «مطالعه دغدغههای سلبریتیها در اینستاگرام و پیامدهای آن بر هواداران» میگوید: از جمله پیامدهای هواداری کاربران از سلبریتیها میتوان به تاثیرگذاری و تغییر شکل ذائقهها و سلایق افراد تاثیرگذاری بر علایق سیاسی افراد، تشدید بیاعتمادی اجتماعی، بروز نافرمانیهای مدنی و انزوای شخصیتهای حامل اندیشه اشاره کرد. همچنین بسیاری از سلبریتیها در انتخابها و ترجیحات طرفداران خود و در نهایت در انتخاب سبک زندگی و تغییر سلایق و علایق آنها نقش زیادی دارند.
برچسب ها :اعتراض ، اغتشاش ، ایران ، ایران مامن ، اینستاگرام ، تاریخ ، تلگرام ، جامعه ، سلبریتی ، شبکه اجتماعی ، شهرت ، طبقه اجتماعی ، ناآرامی
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0