تاریخ انتشار : چهارشنبه 16 خرداد 1403 - 19:52
کد خبر : 20801

فشار هسته‌ای به ایران در آستانه انتخابات

فشار هسته‌ای به ایران در آستانه انتخابات
قطعنامه جدید از ایران می‌خواهد منشأ آثار اورانیوم یافت‌شده در سایت‌های اعلام‌نشده خود را اعلام کرده و همچنین موضوعاتی مانند ممانعت از ورود بازرسان آژانس را توضیح دهد.

در شرایطی که بسیاری به فرجام انتخابات چهاردهم ریاست‌جمهوری و پیامدهای آن در سیاست خارجی و هسته‌ای تهران چشم دوخته‌اند، به نظر می‌رسد تحولات درونی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با هدف اعمال فشارهایی به ایران در جریان است.

 

این در حالی است که سفر ماه گذشته «رافائل گروسی» رئیس آژانس به تهران، فضای نسبتا مثبتی برای حل و فصل اختلافات ایران با این نهاد فراهم ساخته بود.

 

در یکی از تازه‌ترین موضع‌گیری‌ها در این خصوص، «محمد اسلامی» رئیس سازمان انرژی اتمی اعلام داشته ایران طبق قانون حق دارد در صورت انجام‌نشدن تعهدات طرف‌های مقابل، متقابلا کاهش تعهد را دستور کار قرار دهد و هم اکنون در مرحلهٔ کاهش تعهدات  هستیم.

 

در مقابل، بریتانیا، فرانسه و آلمان با توزیع پیش‌نویس قطعنامه‌ای در میان ۳۵ عضو شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، خواستار افزایش فشار بر ایران شدند؛ قطعنامه‌ای که نهایتا با با ۲۰ رای موافق، ۲ مخالف و ۱۲ رای ممتنع به تصویب رسید.

 

این قطعنامه، از ایران می‌خواهد منشأ آثار اورانیوم یافت‌شده در سایت‌های اعلام‌نشده خود را اعلام کرده و همچنین موضوعاتی مانند ممانعت از ورود بازرسان آژانس را توضیح دهد.

 

در این قطعنامه از تهران خواسته شده بدون تاخیر در تمامی زمینه‌ها با آژانس همکاری کند و به ماموران این نهاد اجازه نمونه‌برداری از سایت‌ها را در صورت نیاز بدهد.

 

 

در این بیانیه آمده است: «شورای حکام از ایران می‌خواهد که با آژانس همکاری کافی داشته باشد و اقدامات ضروری و فوری را، همانطور که در قطعنامه نوامبر ۲۰۲۲ این شورا آمده است، انجام دهد تا مسائل پادمانی حل‌نشده از سال ۲۰۱۹ بدین سو، حل و فصل شوند.»

 

همچنین تصریح شده اگر ایران همکاری نکند، رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌تواند گزارشی جامع تهیه کند که فشار بر تهران را بیشتر خواهد کرد. برای آخرین بار ۱۸ ماه پیش بود که قطعنامه مشابهی علیه تهران در آژانس به تصویب رسید. آن قطعنامه به ایران می‌گوید که در خصوص سایت‌های محل پیدا شدن اورانیوم با منشأ نامعلوم فوراً با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری کند.

 

پس از آن قطعنامه تعداد سایت‌های محل اختلاف از ۳ به ۲ مورد (در تورقوزآباد و ورامین) کاهش یافته است اما بنا به اعلان غربی‌ها ایران هنوز توضیح نداده است که چگونه مواد غنی‌شده از این مکان‌ها سر درآورده‌اند. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از این اختلافات تحت عنوان «مسائل پادمانی باقی‌مانده» یاد می‌کند.

 

مرتبط:

ایران از دموکرات‌ها امتیاز می‌گیرد؟

شباهت کالبد برجام با مومیایی لنین

 

شورای حکام متشکل از نمایندگان ۳۵ کشور هر سه ماه یک بار تشکیل جلسه می‌دهد و یکی از دو نهاد اصلی سیاست‌گذاری آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به شمار می‌رود. شورای دیگر این آژانس فقط یک بار در سال تشکیل جلسه می‌دهد. مطابق گزارش‌ها بریتانیا، فرانسه و آلمان که به عنوان «تروئیکای اروپایی» شناخته می‌شوند، این قطعنامه را علی‌رغم مخالفت آمریکا بین اعضا توزیع کرده‌اند.

 

دولت «جو بایدن» نگران است که تصویب این قطعنامه ایران را به سمت تشدید فعالیت‌های هسته‌ای خود سوق داده و منجر به تشدید تنش در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده شود. به گفته دیپلمات‌ها سه کشور اروپایی در مقابل استدلال می‌کنند ادامه عدم همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و پیشرفت برنامه هسته‌ای تهران صدور چنین قطعنامه‌ای را ضروری کرده است.

 

طبق گزارش‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ایران در حال غنی‌سازی اورانیوم با خلوص ۶۰ درصد، نزدیک به ۹۰ درصد تسلیحاتی است و به اندازه کافی مواد غنی‌شده تا این سطح برای تولید «سه بمب هسته‌ای» جمع‌آوری کرده است.

 

با وجود تاکید مکرر ایران مبنی بر صلح‌آمیز بودن همه ابعاد فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی، قدرت‌های غربی مدعی‌اند که هیچ توجیه غیرنظامی معتبری برای غنی‌سازی تا این سطح وجود ندارد و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرده است هیچ کشور دیگری بدون تولید سلاح هسته‌ای این کار را انجام نداده است.

 

به گزارش ایران مامن و همچنان که اشاره شد، برخی ناظران تحولات اخیر را در راستای فشار سیاسی بر تهران به منظور تاثیرگذاری بر نتیجه انتخابات پیش رو و روی کار آمدن جریان طرفدار مذاکره با غرب قلمداد می‌کنند.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

مداد مشکی

کسب‌وکار
تبلیغات