سود روابط با روسها کجاست؟
«مسعود پزشکیان» بعد از سفر به تاجیکستان، راهی مسکو شد تا با «ولادیمیر پوتین» دیدار کند. ملاقات روز جمعه ۲۸ دیماه روسای جمهوری ایران و روسیه بیش از هر چیزی به واسطه امضای معاهده مشترک جامع راهبردی اهمیت مییابد.
در شرایطی که مناسبات ایران و روسیه در مقطع زمانی پس از جنگ اوکراین که از اسفند ۱۴۰۰ شروع شد، شاهد ورودی به فاز جدیدی بوده و بسیاری از تحلیلگران از هزینه سنگین این مناسبات برای تهران سخن میگویند، ایران منافع اقتصادی چندانی از روابطش با روسیه نداشته است.
از دید بسیاری، اتهاماتی که از سوی غربیها مبنی برانتقال تجهیزات نظامی ایران به عرصه جنگ اوکراین مطرح شده، خسارات بسیار هنگفتی را بر کشور ما تحمیل کرده که ناشی از به ثمرنرسیدن مذاکرات رفع تحریمها طی سالهای اخیر بوده است.
درباره خسارات کارشکنیهای داخلی و خارجی صورت گرفته در روند مذاکرات رفع تحریم که در دوران دولت سیزدهم و قبل از شروع جنگ اوکراین، به سرانجام رسیدن آن محتمل به نظر میرسد برآورد و اظهارنظرهای گوناگونی صورت گرفته است از جمله اوایل تابستان امسال «حسین سلاحورزی» رئیس سابق اتاق بازرگانی ایران مدعی شد در سالهای ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۱ (بازه زمانی ۱۲ ساله) تحریمها حدود ۱۲۰۰ میلیارد دلار به کشور خسارت وارد کرده است یعنی سالی حدود یکصد میلیارد دلار.
با این حال و همچنان که اشاره شد، ایران سود اقتصادی از ارتباطاتش با روسیه هم نبرده و مراودات دو کشور ناچیز بوده است.
مرتبط:
روسیه، برجام و بازی دزد و رمال
شاهرگ ارزی ایران زیر شست روسیه
به گزارش «دنیای اقتصاد» بررسیها نشان میدهد میزان تجارت ایران و روسیه در بهترین حالت در سالهای اخیر به حدود ۲.۷میلیارد دلار رسیده است. این در حالی است که دو کشور اشتراکات و همکاریهای زیادی را در حوزه سیاسی و امنیتی با هم دارند. کشورهایی همچون ترکیه، امارات و هند از فرصت روابط اقتصادی روسیه، بهویژه پس از آغاز جنگ اوکراین استفاده کرده و مبادلات خود را با روسیه افزایش دادهاند.
در همین حال، پوتین در دیدار با پزشکیان عنوان داشته سرعت افزایش مبادلات تجاری دو کشور از نظر من قابل قبول است و در ۱۰ ماه نخست سال ۲۰۲۴ میلادی، رشد بیش از ۱۵ درصدی را در مبادلات دوجانبه شاهد بودیم.
به گزارش «ایرنا»، وزیر امور خارجه درباره مزایای اقتصاد معاهده مشترک جامع راهبردی دو کشور که از گردشگری تا مبارزه با تروریسم را در برمیگیرد اظهار داشته قرار است کریدور شمال- جنوب حمل و نقل ایران را به روسیه و از آنجا به اروپا و آسیا متصل کند. با تکمیل این کریدور، مسیرهای تجاری بین دو کشور کوتاهتر و هزینه ها کاهش مییابد.
به گفته «سیدعباس عراقچی» ، توافق جدید همچنین شامل توسعه بازارهای مشترک تا سرمایه گذاری در پروژههای زیربنایی است.
علاوه بر اینها رسانههای اقتصادی در روزهای اخیر درباره مزایای اقتصادی روابط با روسها نوشتهاند از جمله این که دو کشور دارای مکملهای اقتصادی متعددی هستند. برای مثال، روسیه یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نهادههای دامی و روغنی در جهان است و ایران میتواند از این ظرفیت برای تامین نیازهای خود بهره ببرد. پروژههایی نظیر کریدور حمل و نقل شمال-جنوب (INSTC) که از اهمیت استراتژیک برخوردار است، یکی از محورهای مذاکرات میان تهران و مسکو است. این کریدور میتواند به ایران اجازه دهد تا به یک هاب تجاری منطقهای تبدیل شود.
ایران و روسیه به عنوان دو کشور بزرگ تولیدکننده انرژی در جهان، میتوانند همکاریهای گستردهای در زمینه انتقال فناوری، سرمایهگذاری مشترک در صنایع نفت و گاز و توسعه بازارهای جدید داشته باشند. ابعاد نظامی و امنیتی نیز بخشی از این سفرها را تشکیل میدهد. با توجه به تحولات منطقهای، تقویت همکاریهای دفاعی و امنیتی میان ایران و روسیه در دستور کار قرار دارد. علاوه بر حملونقل، انرژی هسته اصلی مشارکت ایران و روسیه است.
روسیه با ذخایر عظیم نفت و گاز طبیعی خود، میتواند توسعه صنعت انرژی ایران را تقویت کند و اکتشاف، حفاری و گسترش زیرساختها را در دستور کار خود قرار خواهد داد. به گزارش مسکو تایمز، به عنوان بخشی از توافق جدید، انتظار میرود چند شرکت روسی در بخش انرژی ایران سرمایهگذاری داشته باشند که به مدرنسازی بخش انرژی ایران کمک میکند. مقامات ایرانی نیز نسبت به چشمانداز این سرمایهگذاریها بهویژه در زمینه افزایش تقاضای انرژی در آسیا ابراز خوشبینی کردهاند.
برچسب ها :اخبار ، ایران ، ایران مامن ، پزشکیان ، پوتین ، تاجیکستان ، تحریم ، جامعه ، جنگ اوکراین ، خبر ، دولت سیزدهم ، روسیه ، سیاست ، سیاست خارجی ، کریدور شمال-جنوب ، مسکو
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0