تاریخ انتشار : دوشنبه 29 بهمن 1403 - 23:51
کد خبر : 21852

راه‌های مواجهه با تحریم؛ از بازگشت کوپن دیجیتال تا پیش‌فروش سکه طلا

راه‌های مواجهه با تحریم؛ از بازگشت کوپن دیجیتال تا پیش‌فروش سکه طلا
باید دید که دولت تا چه حد خواهد توانست ابزار یا بدیل‌هایی برای مواجهه با فشارهای تحریمی و جلوگیری از بحران‌ها و حوادث غیرقابل‌کنترل پیدا کند.

تصمیم به بازگشت طرح کوپن دیجیتال یا همان «کالابرگ الکترونیک» باعث شد تا باز هم دولت به سراغ موجودی صندوق ارزی کشور برود. بر اساس مصوبه دولت، یک میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی برای پرداخت کالابرگ برداشت و صرف پرداخت کالابرگ ۵۰۰ هزار تومانی به سه دهک کم‌درآمد و کالابرگ ۳۵۰ هزار تومانی به چهار دهک متوسط خواهد شد.

 

این اولین اقدام برای کاهش فشارهای معیشتی و روانی است که طی هفته‌های گذشته با انتظارات تورمی شدید و کاهش چشمگیر ارزش پول ملی همراه شده است.

 

در فضایی که به نظر می‌رسد باید کمربندها را برای مواجهه با تحریم‌های دولت «دونالد ترامپ» سفت‌تر بست، برخی زمزمه‌ها و گمانه‌زنی‌ها درباره منع دست زدن به اقدامات منجر به تشدید نارضایتی مردم به گوش می‌رسد؛ از توقف روند گرانی بنزین و گازوئیل تا اجرای قانون حجاب و عفاف.

 

در این شرایط باید دید که دولت تا چه حد خواهد توانست ابزار یا بدیل‌هایی برای مواجهه با فشارهای تحریمی و جلوگیری از بحران‌ها و حوادث غیرقابل‌کنترل پیدا کند.

 

بررسی‌های مرکز پژوهش‌های مجلس نشان می‌دهد ناپایداری منابع مالی یکی از مهم‌ترین چالش‌های اجرای طرح کالابرگ بوده که در نهایت منجر به توقف اجرای آن شده است. در سال ۱۴۰۲، هزینه اجرای طرح کالابرگ الکترونیک به حدود ۴۲هزار میلیارد تومان رسید. اجرای طرح فجرانه که شامل افزایش یارانه تشویقی به ۲۲۰هزار تومان بود، هزینه‌ها را به‌طور چشمگیری افزایش داد. به‌ویژه آنکه حدود ۷۰درصد این هزینه در سه مرحله اجرای فجرانه مصرف شد. با‌این‌حال، قانون بودجه سال ۱۴۰۳درباره تامین منابع مالی این یارانه سکوت کرده که احتمال توقف طرح در ابتدای سال جاری را تقویت می‌کرد. علاوه بر این، در طول اجرای طرح، تامین منابع مالی همواره با تاخیر همراه بود. این مساله منجر به ایجاد چالش‌هایی برای فروشگاه‌های مشارکت‌کننده شد، زیرا تسویه‌حساب‌ها به‌موقع انجام نمی‌شد.

 

از دیگر تصمیمات تازه می‌توان به طرح پیش‌فروش سکه برای کنترل بازار سکه و ارز و مهار سرمایه‌های در دست مردم اشاره کرد.

 

 

اقدام بانک مرکزی برای پیش‌فروش یک میلیون سکه طلا به عنوان یک پالس مثبت به بازار تلقی شد. انجام این اقدام، از سوی بانک مرکزی در گذشته نیز به عنوان یک راهکار برای ایجاد ثبات در بازار و کاهش قیمت‌ها معرفی شده است. پیش‌فروش بیش از یک میلیون قطعه سکه طلا با تاریخ سررسید مشخص، به وضوح تأثیرات مثبتی بر بازار داشت. به گفته کارشناسان، این اقدام باعث کاهش حباب سکه طلا به بیش از ۲۵ درصد و کاهش قیمت سکه به طور میانگین بیش از ۱۰ درصد شد و همزمان علاوه بر منفعت خریداران، به تعادل بازار نیز کمک کرد. با وجود تأثیرات مثبت پیش‌فروش سکه، این سؤال مطرح می‌شود که آیا این اقدام می‌تواند به عنوان یک درمان پایدار برای مشکلات بازار طلا و سکه تلقی شود یا تنها یک مسکن موقتی است؟

 

 

 

 

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

مداد مشکی

کسب‌وکار
تبلیغات