تاریخ انتشار : چهارشنبه 2 آبان 1403 - 17:53
کد خبر : 21489

بودجه ۱۴۰۴ برای گرانی بنزین یا احیای برجام؟

بودجه ۱۴۰۴ برای گرانی بنزین یا احیای برجام؟
هرچند وزیر اقتصاد پیشتر از کسری ۸۵۰ هزار میلیارد تومانی بودجه گفته بود اما مرکز پژوهش‌های مجلس عنوان کرده دولت چهاردهم تا پایان سال ۲۷۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه خواهد داشت

دولت «مسعود پزشکیان» اولین لایحه بودجه خود را یک ماه و نیم زودتر از عرف سایر دولت‌ها به بهارستان فرستاد؛ بودجه ۱۱،۸۹۷ هزار میلیارد تومانی که دیدگاه‌های مختلفی درباره آن ارائه شد است؛ یکی آن را «شیشه‌ای و شفاف» خوانده و دیگری «خوشبینانه و توهمی».

 

در میانه تحلیل و بررسی‌ها درباره بودجه ۱۴۰۴ سرنوشت بنزین و میزان افزایش حقوق و مالیات‌ها مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. در نگاه کلان نیز مسائلی مانند کسری بودجه محل بحث و نظرهای متعددی بوده است.

 

«هم‌میهن» با کاربرد تعبیر «دست‌ودلبازانه» برای بودجه اول پزشکیان نوشته است: هرچند وزیر اقتصاد پیشتر از کسری ۸۵۰ هزار میلیارد تومانی بودجه گفته بود اما مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی که به بررسی عملکرد منابع و مصارف عمومی در چهارماهه ابتدایی سال ۱۴۰۳ پرداخته، عنوان کرده دولت چهاردهم تا پایان سال ۲۷۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه خواهد داشت و پیش‌بینی کرده این کسری از محل استقراض از صندوق توسعه ملی، انتشار اوراق بدهی مازاد بر سقف بودجه و عدم تخصیص برخی مصارف جبران شود.

 

مرتبط:

بودجه صدا و سیما سوبل؛ سور و سات زالوها جور

برگشت بودجه ۱۴۰۳؛ انگیزه‌های سیاسی و دلایل اقتصادی

 

به نوشته این روزنامه، لایحه بودجه‌ای که روز گذشته توسط دولت پزشکیان به مجلس داده شد باید بتواند این کسری را در سال بعد جبران کند و البته که کسری جدید به آن اضافه نکند.

 

 

درباره بودجه سال ۱۴۰۴، «مرتضی عزتی» اقتصاددان در «اعتماد» نوشته است:  دولت تلاش دارد با افزایش قیمت بنزین، نان، ارز و مانند اینها از فشار کسری بودجه خود بکاهد. به صورت بسیار روشن و بر پایه همه مبانی علمی هنگامی که بودجه ناترازی دارد، دولت باید تلاش کند هزینه‌های خود را کاهش دهد. با این وجود در لایحه بودجه ۱۴۰۴، دولت مجموع مصارف بودجه عمومی دولت (بدون در نظر گرفتن بودجه شرکت‌ها) را بیش از ۶۸درصد افزایش داده است.

 

«لطفعلی بخشی» اقتصاددان دیگر به «شرق» گفته است: ‌دولت بودجه سال ۱۴۰۴ را در شرایطی انبساطی بسته‌ که افزایش سطح تنش‌های خارجی و تحریم، فروش نفت را دشوارتر کرده است و فشار مالیات سبب فشار به کسب‌و‌کارها شده و بازار راکد شده و تعطیلی بنگاه‌ها، خروج سرمایه و کوچک‌تر‌شدن اقتصاد را به دنبال داشته است. از آن سمت، می‌بینیم‌ هزینه‌های دولت حدود ۴۰ درصد افزایش داشته ‌و درآمدهای پیشین خرج توسعه زیرساخت‌ها و اقتصاد مولد نشده است. با این حساب، آگاهانه یا ناآگاهانه، کشور به سمت سوپر‌تورم هل داده می‌شود، مگر اینکه دولت اطمینان داشته باشد سال آینده برجام را احیا می‌کند و گشایشی در درآمدهای کشور ایجاد خواهد شد.

 

 

«مرتضی افقه» هم در مصاحبه با شرق توضیح داده است: متأسفانه عده‌ای اقتصاد‌خوانده به دولت مشورت غلط می‌دهند و افزایش قیمت ارز و قیمت انرژی را تشویق می‌کنند، اما از آن سو این درآمد ایجاد‌شده صرف تولید، توسعه و رفاه نمی‌شود و به همان اندازه و بیشتر، ردیف‌های زائد هزینه‌ای در بودجه ایجاد می‌شود که هیچ نقشی در توسعه کشور و تولید ملی ندارند. بنابراین تورم دوباره صعودی خواهد بود و مدام بین نرخ ارز و نرخ انرژی با بهای واقعی فاصله می‌افتد.‌

 

این اقتصاددان تأکید کرده که دولت در حال حاضر و با طولانی‌شدن تحریم، نه اموال چندانی برای فروش دارد، نه می‌تواند فشار بیشتری به منابع بانکی بیاورد و استقراض کند و نه انتشار اوراق قرضه به دلیل سود و نرخ تورم جذابیتی دارد. بنابراین ناچار خواهد بود دست به تعدیل نرخ ارز و انرژی بزند که‌ به دلیل ایرادهای ریشه‌ای ساختار تصمیم‌گیری که مبتنی بر ایدئولوژی و نگاه سیاسی است، تعدیل نرخ ارز و انرژی جوابگوی کسری بودجه نخواهد بود و تنها فشار معیشت را بر مردم بیشتر می‌کند.

 

روزنامه «جوان» هم نوشته دولت با افزایش درآمد‌های مالیاتی در لایحه بودجه ۱۴۰۴ فشار بر مردم را مضاعف می‌کند. توقع دولت از تأمین درآمد‌ها از محل اخذ مالیات ۱۷۰۰ هزار‌میلیارد تومانی برای سال آینده، برخلاف ادعای وزیر اقتصاد دست کردن در جیب مردم است، اما با روش‌های دیگر.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

مداد مشکی

کسب‌وکار
تبلیغات