تاریخ انتشار : یکشنبه 4 آذر 1403 - 14:33
کد خبر : 21578

ایران، غرب و مقدمه‌چینی برای ورود مجدد به مذاکره

ایران، غرب و مقدمه‌چینی برای ورود مجدد به مذاکره
تمایل به بازگشایی مذاکرات با ایران از سوی طرف غربی هم به چشم می‌آید.

به دنبال صدور دومین قطعنامه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی طی شش ماه گذشته علیه ایران که ابتدای آذرماه آرای لازم برای تصویب را به دست آورد، پرونده اختلافات تهران و غرب وارد فاز جدید و پیچیده‌تری شد که از دید برخی، جمهوری اسلامی ایران را در ابتدای مسیر قرار گرفتنِ مجدد ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد قرار می‌دهد.

 

این قطعنامه که با ابتکار آمریکا و سه کشور اروپایی تهیه شده بود از مدیر‌کل آژانس می‌خواست تا قبل از نشست بعدی شورای حکام در ماه مارس، گزارش جامعی از وضعیت فعالیت‌های هسته‌ای ایران و عدم همکاری‌های ایران با آژانس برای بررسی در نشست ارایه دهد.

 

در بیانیه بیانیه تروئیکای اروپایی (فرانسه، آلمان و انگلیس) در شورای حکام هم آمده است که از ایران می خواهیم نه تنها غنی‌سازی سطح بالا (۶۰ درصدی) را متوقف کند بلکه فوراً ذخیره اورانیوم با غنای بالای خود را هم نابود کند.

 

این در حالی است که در سفر اخیر «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس به تهران، امیدواری‌هایی به کاهش اختلافات میان دو طرف به وجود آمده بود و حالا مقامات ایرانی از راه‌اندازی مجموعه‌معتنابهی از سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته از انواع مختلف سخن می‌گویند.

 

 

با گذشت دو روز، برخی رسانه‌ها از آغاز مذاکرات جدید ایران و غرب خبر داده‌اند. به گزارش خبرگزاری ژاپنی «کیودو» قرار است نمایندگان ایران روز جمعه با نمایندگان اتحادیه اروپا، بریتانیا، فرانسه و آلمان در ژنو برای ازسرگیری مذاکرات هسته‌ای پس از دو سال وقفه دیدار کنند.

 

در همین رابطه و پیش از این خبر کیودو، «محسن نذیری» نماینده ایران در دفتر سازمان ملل در وین و سفیر جمهوری اسلامی در آژانس اظهار داشته بود: مذاکرات وین قرار بود به ادامه تحریم‌های یکجانبه غیرقانونی ایالات متحده علیه ایران پایان دهد و راه را برای اجرای کامل و موثر برجام توسط همه شرکت‌کنندگان هموار کند. بنابراین، اگر برخی از اعضای شورا در رابطه با اجرای برجام سوالاتی را مطرح می‌کنند، آمریکا در مورد تعهدات ایران ذیل این سند حرفی برای گفتن ندارد، زیرا این کشور از هیچ تلاشی برای از بین بردن این توافق دریغ نکرده است.

 

به گفته وی، رئیس‌جمهوری و وزیر امور خارجه ایران اعلام کرده‌اند که جمهوری اسلامی ایران آماده است تا گام‌های جبرانی قانونی خود را به عقب برگرداند، مشروط بر اینکه لغو موثر و قابل راستی‌آزمایی تحریم‌های غیرقانونی آمریکا انجام شود و همه مشارکت‌کنندگان در برجام به اجرای کامل و مؤثر تعهدات خود ادامه دهند.

 

مرتبط:

ایران و آمریکا؛ مکمل‌هایی برای دیپلماسی پنهان

مذاکره با آمریکا؛ مستقیم یا غیرمستقیم؟

 

نظیر چنین پیشنهادی را در سخنان اخیر «علی لاریجانی» که به تازگی از سفر به شامات در قامت نماینده ویژه رهبر انقلاب بازگشته، می‌شود مشاهده کرد. وی بعد از مصاحبه‌ای که از وی درباره مذاکرات انتشار یافت در شبکه ایکس در توضیح این مصاحبه نوشت: دو طرف در موقعیت جدید قرار دارند، اگر مسئولان جدید آمریکا می‌گویند در موضوع هسته‌ای ایران صرفاً با سلاح هسته‌ای مخالفند باید در ازای این امر شروط ایران را بپذیرند و امتیاز لازم من‌جمله جبران خسارات ایران و نظایر آن را قبول کنند تا توافق جدید به‌دست آید نه اینکه یک طرفه امریه صادر کنند نظیر تصمیم آنان در آژانس!

 

البته این تمایل به بازگشایی مذاکرات با ایران از سوی طرف غربی هم به چشم می‌آید. سخنگوی اتحادیه اروپا با اشاره به سودمندی رسیدن به توافق برای ثبات منطقه و تماس‌های موجود با رئیس جمهوری و وزیر امور خارجه ایران اظهار داشته امیدواریم دیپلماسی هسته‌ای با ایران به‌زودی احیا شود.

 

وزیر امور خارجه فرانسه هم در تماسی تلفنی با همتای ایرانی خود درباره ازسرگیری مذاکرات درباره برنامه هسته‌ای ایران و مسائل منطقه‌ای گفت‌وگو کرده و اعلام داشته بود می‌کوشیم به همراه انگلیس و آلمان به این مذاکرات برگردیم.

 

به این ترتیب این اظهارنظرها را می‌توان به نوعی مقدمه‌چینی برای شروع مذاکرات میان ایران و غرب در دولت چهاردهم به حساب آورد.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

مداد مشکی

کسب‌وکار
تبلیغات