رفع فیلتر؛ یک گام به جلو، دو قدم به عقب؟
بعد از ماهها کش و قوس بر سر رفع فیلترینگ که یکی از وعدههای اصلی «مسعود پزشکیان» و مطالبات از دولت وی بود و با وجود اعلام مواضع ضد و نقیض وزیر ارتباطات وی در این زمینه که باعث شده بود برخی او را با وزیر دولت قبلی همانند بدانند، بالاخره یک قدم به جلو برداشته شد و شورای عالی فضای مجازی در روز سهشنبه چهارم دیماه پذیرفت که واتس اپ و گوگل پلی از لیست فیلترینگ خارج شوند.
این در حالی است که بسیاری از کاربران میگویند چشم انتظار رفع فیلتر تلگرام، اینستاگرام و یوتیوب هستند که گفته میشود در نوبت خروج از لیست مزبور قرار دارند و ایکس یا همان توئیتر هم در این میان وضعیتی نامعلوم دارد.
هر چند پزشکیان کوشید تا فرایند رفع فیلتر را با کدخدامنشی و به قول خود «وفاق» تا حدی پیش ببرد اما طیفی از مخالفانش، حملاتی قابل انتظار را علیه این اقدام به سمت دولت روانه کردند.
مرتبط:
اینترنت و فیلترینگ؛ آش همان است و کاسه همان
آخر و عاقبت ما با هوش مصنوعی؛ مثل زمانی که اینترنت آمد!
آب، نان و هوا را از من بگیر ولی اینترنت را نگیر
بعد از آن که ۱۳۶ نماینده مخالف رفع فیلترینگ درباره عواقب این تصمیم و دادنِ «هدیه شگفتانه به دشمنان در جنگ نرم» به شورای عالی فضای مجازی هشدار دادند، دبیر ستاد امر به معروف استان تهران خطاب به رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در انتقادی تند نوشت: «خواسته یا ناخواسته سر فرمان امامتان را بریدید و به نیزه کردید و برای یزید زمان فرستادید، از ترس لشکر مجازی غرب؟!»
با این حال، یک عضو کمیسیون فرهنگی مجلس خبر داده برنامهریزی انجام شده از سوی شورای عالی فضای مجازی برای رفع فیلترینگ شامل ۱۰ سیاست و ۳۰ گام اجرایی است. بر اساس این سیاستهای ۱۰ گانه تدوین شده در شورای عالی فضای مجازی، پلتفرم هایی که با این شورا و سیاست های ۱۰ گانه آن هماهنگ باشند، به ترتیب رفع فیلتر می شوند، که در گام اولیه واتساپ گوگل پلی شروط ایران را پذیرفتند و رفع فیلتر شدند.
در این پیوند، طیفی از رسانهها از تصمیمات آتی این شورا اظهار نگرانی کردند. از جمله «انتخاب» با استناد به گزارش «مهر» خبر داد: یک خبرگزاری از طرحی ۴ مرحلهای در شورای فضای مجازی پرده برداشته که فضا را بستهتر می کند. در صورت صحت این طرح، وزیر ارتباطات و دبیر شورا باید برای نقششان در آن پاسخگو باشند. همچنین برای توسعه پلتفرمهای داخلی رانتهای عظیمی از جیب مردم هزینه خواهد شد.
به گزارش این تارنما، به جای رفع فیلتر یوتیوب و تلگرام، پوستههایی مانند تلگرام طلایی عرضه خواهد شد. همچنین به صورت سفت و سخت جلوی فعالیت فیلترشکنها گرفته خواهد شد و بدتر از همه اینها تحت عنوان «اینترنت اقشار»، این کالا طبقاتی خواهد شد.
در همین حال و در شرایطی که انتقادها از اقدام دولت و شورای عالی فضای مجازی از چندین سو ادامه دارد، شبکههای فارسیزبان خارجی هم با استدلالهایی چون این که گوگل پلی ایران را تحریم کرده و رفع فیلتر این اپلیکیشینهای آزاد شده عملا بیفایده است دلایلی مختلف را در این زمینه عنوان کردهاند مثلا «ایران اینترنشنال» مدعی شد «این اقدامات محدود ممکن است حتی گسترش یابد تا اهرم فشاری در زمان افزایش قیمت بنزین باشد و دولت با تهدید تشدید دوباره فیلترینگ، مردم را تحت فشار قرار دهد.»
با این حال از دید طیفی از ناظران، برداشتن این گام به جلو در شرایطی که سال گذشته بسیاری در هول و ولای «طرح صیانت» بودند باز هم جای امیدواری را به آینده باقی میگذارد.
برچسب ها :ارتباطات ، ایران ، ایران مامن ، ایکس ، اینترنت ، اینترنت طبقاتی ، اینستاگرام ، پزشکیان ، تلگرام ، تلگرام طلایی ، توئیتر ، دولت ، دولت چهاردهم ، رسانه ، شبکه اجتماعی ، شبکه مجازی ، شورای عالی فضای مجازی ، طرح صیانت ، فضای مجازی ، فیلترشکن ، فیلترینگ ، گوگل پلی ، مجلس ، محمد موسی کاظمی ، واتس اپ ، یوتیوب
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0