ترامپ۲ و سیگنالهایی که برای ایران بیشتر مثبت است
اول بهمنماه ۱۴۰۳ آخرین روز حضور «جو بایدن» در کاخ سفید بود؛ پیرمرد پرحاشیه چهار سال اخیر که بعد از پیروزی جنجالسازش بر «دونالد ترامپ» در اواخر سال ۲۰۲۰، بسیاری در ایران دل خوش کرده بودند که به برجام بازخواهد گشت.
این در حالی بود که ناتوانی تیم دیپلماتیک دولت سیزدهم در رسیدن به توافق نهایی در پی بروز جنگ اوکراین همه این امیدواریها را بر باد داد و کلاف پیچیده اختلافات ایران و غرب، در هم تنیدهتر شد. در طول مذاکرات هستهای که ایران با طرفهای غربی داشت، یکی از مسائلی که از سوی نمایندگان تهران دنبال میشد کسب تضمین برای پایبندی آمریکاییها به توافق بود تا تجربهای مانند خروج ترامپ از برجام در سال ۲۰۱۸ دیگر تکرار نشود.
مرتبط:
ترامپ میتواند برگردد؟
ترامپ در مواجهه با ایران یک جایزه «نوبل» میخواهد!
حالا این دوباره ترامپ است که به کاخ سفید بازگشته و میگوید «صلح و اتحاد» را در جهان ایجاد خواهد کرد و اگر بتوان با خودِ وی به توافق رسید، دیگر به نظر میرسد کسی در ایالات متحده نخواهد آن را به هم بزند مگر جمهوریخواهان تندرویی مانند «لیندسی گراهام» که اخیرا اظهار داشته «شانس موفقیت دیپلماسی با ایران یک در تریلیون و احتمال موفقیت حمله ۹۰ درصد است.»
با این حال، حضور چهرههایی مانند «ایلان ماسک» در کنار ترامپ برای برخی این امیدواری را به وجود آورده که وی به دلایلی واقعی یا خیالی مانند دورنمای منافع چشمگیر ورود به عرصه بکر و پرسود ایران، زمینه مذاکره بین تهران و واشنگتن را بچیند.
شایعات و اخبار مربوط به دیدار وی با نماینده ایران در سازمان ملل و مداخلهاش در آزادسازی متقابل دو بازداشتی ایران و ایتالیا با این که به صورت رسمی از سوی تهران تکذیب شده اما باعث تقویت گمانهزنیها درباره نقش وی در مذاکرات احتمالی تهران و واشنگتن در دوره ترامپ شده است.
در این میان حتی مواضع «مارکو روبیو» وزیر خارجه تندرو ترامپ هم با قبل فرق کرده است که در نشست روز چهارشنبه سنای آمریکا گفته دولت دوم ترامپ آماده توافق با ایران تحت شرایط سختگیرانه است اما به گفته او دولت ترامپ مواظبت خواهد کرد تا امتیازی که به ایران خواهد داد منجر به تقویت بیشتر تهران نشود.
از سوی دیگر و در شرایطی که برخی زمزمهها از ناخرسندی ترامپ از «بنیامین نتانیاهو» به گوش میرسد، شماری از رسانهها از فعال شدن میانجیها بین تهران و واشنگتن خبر میدهند از جمله «ارم نیوز» امارات از تشدید فعالیتهای دیپلماتیک عراقیها در این زمینه خبر داده است.
چند روز پیش ترامپ پستی را از «جفری ساکس» استاد دانشگاه کلمبیا بازنشر کرد که میگفت «نتانیاهو حرامزادهای است که میخواهد آمریکا را به جنگ با ایران بکشاند» و در ادامه اعلام غیبت نتانیاهو در مراسم تحلیف ترامپ تعجب بیشتری را برانگیخت.
البته دیدگاههای متفاوتی نیز در این زمینه وجود دارد از جمله موسسه «شورای روابط خارجی آمریکا» چنین تحلیل کرده که حتی اگر ایران با حسن نیت وارد مذاکره شود، ممکن است تلاشهای ترامپ برای تعیین اینکه چه معاملهای به اندازه کافی خوب است، با مشکل مواجه شود. تنوع ایدئولوژیک تیم او که متشکل از تندروها و «اول آمریکاییها» است، باعث میشود که احتمالاً بر سر اینکه تهران برای ارزشمند ساختن یک معامله چه امتیازاتی باید بدهد، بحث در بگیرد. این اختلاف داخلی می تواند تلاش برای دستیابی به توافق را از بین ببرد.
همچنین «بلومبرگ» این ادعا را مطرح کرده که تیم ترامپ در حال ارزیابی گزینهها در مورد ایران و ونزوئلا است و در بین مشاوران ترامپ یک اجماع کلی برای فشار حداکثری علیه ایران وجود دارد.
با این حال و در مجموع، سیگنالهایی که تاکنون از سوی دو طرف ارسال شده نشانگر تمایل برای مذاکره بوده تا تقابل و حرکت به سمت تنش.
برچسب ها :آمریکا ، اخبار ، اروپا ، اسرائیل ، اقتصاد ، اوکراین ، ایران ، ایران مامن ، ایلان ماسک ، بایدن ، برجام ، بین الملل ، تحریم ، ترامپ ، تهران ، جهان ، خاورمیانه ، خبر ، دلار ، دولت ، دولت سیزدهم ، روسیه ، سیاست ، سیاست خارجی ، ماسک ، مذاکرات هسته ای
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0