تاریخ انتشار : سه شنبه 13 آذر 1403 - 18:49
کد خبر : 21603

تحولات پیچیده سوریه؛ چه کسی دوباره کبریت جنگ را کشید؟

تحولات پیچیده سوریه؛ چه کسی دوباره کبریت جنگ را کشید؟
در شرایطی که جنگ علاوه بر میدان در حوزه‌های دیپلماتیک و رسانه‌ای نیز بشدت داغ است، احتمال می‌رود درگیری‌های سوریه طولانی شوند و طی روزهای بعد بتوانیم از روی مواضع بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای و آشکار شدن مطالباتشان، تصویر بهتری از آینده این منازعات و وزن بازیگران آن به دست آوریم.

بعد از توافقات اخیر در منطقه و بروز چشم‌انداز آتش‌بس در غزه پس از لبنان، کمتر کسی تصور می‌کرد بلافاصله آتش جنگ در خاورمیانه و در سوریه شعله‌ور شود.

 

آنچه مشخص است اینکه خلاء نظامی ایجاد شده در نواحی پیرامونی شهر حلب پس از خروج نیروهای مقاومت باعث شده تا وراث «جبهه النصره» فرصت را غنیمت بشمرند و به سوی تصرف کامل دومین شهر مهم‌ سوریه بعد از دمشق قدم بردارند؛ هرچند گسیل نیروها و تجهیزات نظامی از مبادی مانند عراق به سوریه که تصاویر آن در شبکه‌های اجتماعی انتشار یافته از دشواری تثبیت مواضع تروریست‌ها حکایت دارد.

 

تا پیش از این، «جبهه تحریرالشام» به رهبری «ابومحمد الجولانی» به همراه گروه‌هایی مانند «ارتش ملی سوریه» (SNA) در بخش عمده استان ادلب و نیز لاذقیه و حماء محدود به قلمرویی بود که ترک‌ها در توافق با ایران و روسیه (در روند موسوم به آستانه) برایشان مشخص کرده بودند.

 

 

حالا پس از گذشت هشت سال از آزادسازی حلب که به «استالینگراد سوریه» معروف شد، بخش قابل توجهی از این شهر سقوط کرده و بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای یکدیگر را به حمایت از گروه‌های تروریستی حاضر در سوریه متهم می‌کنند.

 

آمریکایی‌ها می‌گویند دخالتی در ماوقع سوریه ندارند و آنچه در این کشور اتفاق می‌افتد ماحصل نوع حکمرانی «بشار اسد» است. از سوی دیگر ترکیه به عنوان متهم اصلی آشوب‌های اخیر مدعی است تروریست ها در سوریه کاملا به آمریکا وابسته‌اند.

 

از سوی دیگر برخی ناظران می‌گویند آمریکا و اسرائیل به دنبال قطع عقبه تامین لجستیک حزب الله هستند که از سوریه می‌گذرد و قصد دارند بعد از آتش‌بس اخیر اجازه ندهند این گروه دوباره تقویت شود. البته «تایمز اسرائیل» مدعی شده رؤسای اطلاعاتی اسرائیل به «بنیامین نتانیاهو» اعلام کرده‌اند که تحولات اخیر هر چند مثبت به نظر می‌رسند اما به گفته آنان سقوط حکومت اسد احتمالاً منجر به هرج و مرجی خواهد شد که در آن تهدیدات نظامی علیه اسرائیل ایجاد می‌شود.

 

 

همچنین، به نوشته نشریه عرب‌زبان «المجله» به نظر می‌رسد که «رجب طیب اردوغان» رئیس‌جمهور ترکیه قبل از آغاز رسمی ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» خواسته است از ضعف ایران و حزب‌الله در سوریه و مشغولیت روسیه در جنگ اوکراین بهره‌برداری کند تا واقعیت‌های جدیدی ایجاد کند؛ همانطور که پیش‌تر در جنگ قره باغ و لیبی انجام داده بود.

 

به نوشته این نشریه، منابع نزدیک به موضع آنکارا می‌گویند که اردوغان از این عملیات نظامی به‌عنوان ابزاری برای فشار به بشار اسد استفاده می‌کند. اسد پیش‌تر از دیدار با او خودداری کرده بود مگر اینکه نیروهای ترکیه از سوریه خارج شوند. اردوغان همچنین قصد دارد با استفاده از ضعف ایران و کاهش قدرت حزب‌الله به محاصره «نیروهای دموکراتیک سوریه» بپردازد.

 

به این ترتیب، پای کردها نیز در حوادث اخیر به میان می‌آید؛ نیروهایی که مورد حمایت آمریکایی‌ها بوده و نزدیک به یک چهارم قلمرو سوریه را در نواحی مانند تل رفعت در اختیار داشتند.

 

همچنین برخی تحلیلگران می‌گویند خلاصی از پناهندگان جنگ سوریه و یکسره کردن تکلیف آنان که سال‌ها است هزینه‌های متعددی برای ترک‌ها داشته‌، در میان انگیزه‌های آنکارا برای حمایت از شورشیان قرار دارد.

 

در این میان، بعضی از معامله ترک‌ها با روس‌هایی می‌گویند که دیرتر از حد معمول وارد درگیری‌ها شدند تا مواضع تروریست‌ها را بمباران کنند. سناریوی دیگر هم معطوف به معامله ترک‌ها با اسرائیل برای تضعیف ایران و حزب الله است.

 

 

به نوشته تحلیلگر اندیشکده «روسی» (RUSI) باید این رویداد را در چارچوب تحولات گسترده‌تر در خاورمیانه و اوکراین-روسیه تحلیل کرد. توضیحات و سناریوهای مختلفی در مورد نقش روسیه مطرح است. هر چند حرکت نیروی هوایی روسیه نشان‌دهنده توان عملیاتی و عزم سیاسی مسکو در حفظ نقش خود به‌عنوان ضامن حکومت اسد در سوریه خواهد بود اما ممکن است روس‌ها بخواهند بشار اسد را به سمت معامله نهایی با اردوغان سوق دهند و ما به ازای آن را در اوکراین از ترکیه بگیرند.

 

در حال حاضر و در شرایطی که جنگ علاوه بر میدان در حوزه‌های دیپلماتیک و رسانه‌ای نیز بشدت داغ است، احتمال می‌رود درگیری‌های سوریه طولانی شوند و طی روزهای بعد بتوانیم از روی مواضع بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای و آشکار شدن مطالباتشان، تصویر بهتری از آینده این منازعات و وزن بازیگران آن به دست آوریم.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

مداد مشکی

کسب‌وکار
تبلیغات